Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Expoziție „Nu dați vina pe haine!”
Expoziție „Nu dați vina pe haine!”
17.12.2018      1183             imprimare

O expoziție de haine ale supraviețuitoarelor violenței sexuale a fost lansată

la Universitatea de Stat din Moldova

În data de 10 decembrie 2018, în cadrul Facultății de Drept, USM a fost organizată Expoziția document cu genericul "Nu dați vina pe haine". În cadrul expoziției au fost  prezentate hainele reconstituite ale nouă femei și fete adolescente din Republica Moldova, în momentul în care au fost abuzate sau hărțuite sexual. Expoziția atrage atenția, astfel, asupra stereotipurilor din societatea noastră, care planează în jurul fenomenului violenței sexuale, având scopul să le combată.

 „Cu regret, peste 40% din bărbații din țara noastră consideră că femeile sunt de vină pentru cazurile de viol, iar dacă femeia are o reputație proastă sau nu opune rezistență fizică când este violată, aceste cazuri nu pot fi considerate viol. Istoriile de viață prezentate în expoziție sparg acest stereotip și demonstrează contrariul - nu este vorba de haine, ci de atitudine", a menționat la deschiderea evenimentului Natalia Vâlcu, Directoarea executivă la Centrul de Drept al Femeilor.

În Republica Moldova șase din zece femei s-au confruntat pe parcursul vieţii, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă, psihologică, fizică sau sexuală, din partea soţului/partenerului. Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere și lasă sechele grave asupra vieții lor.

"Fetele tinere nu au suficientă experiență, cunoștințe și abilități de a răspunde unor situații de abuz. În  rezultat ele se confruntă cu sarcini și nașteri neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, afecțiuni psiho-emoționale. Facem un apel către toți partenerii de a susține asemenea inițiative, care fac auzită vocea celor mai vulnerabile femei și fete, pentru a reduce la zero cazurile de violență și de încălcare a drepturilor omului", a spus Eugenia Berzan, Analistă de Programe la Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova

În 2017 poliția a înregistrat 539 de infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 272 cazuri de viol și 264 cazuri de acțiuni violente cu un caracter sexual. Cazul Iulianei, expus la eveniment, este reprezentativ. Ea a fost abuzată la vârsta de numai 15 ani, iar experiența i-a marcat întreaga viață. Și-a tăiat părul lung, a început să poarte doar haine bărbătești și îi vine greu să construiască relații.

"Prietenul meu ar mai vrea să port o rochie, să mă machiez sau să-mi fac o coafură...Eu nu pot face lucrul acesta...asta ar însemna să fiu provocatoare. Nu vreau asta! Nu am să mă fac frumoasă niciodată!", este istoria cutremurătoare a tinerei.

Conceptul expoziției "Nu dați vine pe haine" vine de la Universitatea Arkansas din SUA, fiind  organizată în Moldova de către Centrul de Drept al Femeilor, cu sprijinul UNFPA, în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada", Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane și Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept.

Evenimentul se aliniază campaniei globale UNiTE #HearMeToo, care pune accent pe sensibilizarea publică prin intermediul unui storytelling inovativ și încheie șirul de acțiuni din cadrul campaniei

"16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen".

 

 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2019 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.