Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / ANIVERSAREA A 160 DE ANI DE LA INFIINȚAREA FACULTĂȚII DE DREPT A UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI
ANIVERSAREA A 160 DE ANI DE LA INFIINȚAREA FACULTĂȚII DE DREPT A UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI
02.12.2019                   imprimare

    Anul 2019 este unul aniversar pentru Facultatea de Drept a Universității din București, care a celebrat cei 160 de ani de la înființare. Cu acest frumos prilej, Facultatea de Drept a Universității din București în perioada de 21 noiembrie-22 noiembrie curent a fost gazda unui eveniment științific de amploare, în care s-au desfășurat trei colocvii: „Zilele juridice româno-franceze", manifestare tradițională organizată împreună cu Societatea de Legislație Comparată de la Paris încă din anul 1967, „Zilele juridice bilaterale Quebec-România", organizate cu sprijinul Asociației Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze - Grupul român și „Zilele juridice România - Republica Moldova" (Comparație între Codul civil al României și Codul civil al Republicii Moldova).

     Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a fost reprezentată în cadrul Secțiunii „Zilele juridice România - Republica Moldova" de un număr de cadre didactice de la Departamentul Drept Privat, și anume: prof. dr. Sergiu Băieșu, conf. dr. Sorin Brumă, conf. dr. Octavian Cazac, conf. dr. Dorin Cimil, conf. dr. Elena Constantinescu, conf. dr. Lilia Gribincea, conf. dr. Gheoghe Mîțu, conf. dr. hab. Olesea Plotnic, drd. Mariana Șargarovschi, lect. Artur Tarlapan, conf. dr. Daniela Țurcan. Din partea Facultății de Drept a Universității din București la lucrările secțiunii în cauză au participat: Decanul Facultății prof. dr. Flavius A. Baias, conf. dr. Claudiu Buglea, prof. dr. Răzvan Dincă, conf. dr. George-Alexandru Ilie, prof. dr. Marian Nicolae, asist. Dr. Cristian Paziuc, conf. dr. Radu Rizoiu, prof. dr. Valeriu Stoica, jud. dr. Stela Stoicescu.

     În calitate de obiect al discuțiilor între reprezentații celor două Facultăți de Drept au fost selectate un șir de instituții juridice din Codul civil al României și Codul civil al Republicii Moldova, fiecare fiind în mod succesiv supusă analizei în alocuțiunile a doi reprezentanți, câte unul de la fiecare Facultate. În mod special, discuțiile s-au axat pe eficiența actului juridic civil, statutul persoanei fizice, reglementările cu privire la posesie și proprietate, particularitățile dreptului de ipotecă, regimul juridic al registrelor de publicitate, rezoluțiunea contractelor, repararea prejudiciului suferit în urma încrederii în consultanța sau informația incorectă, reglementarea raporturilor de antrepriză și prestări servicii și raporturile de succesiune cu elemente de extranietate.

     Șirul manifestărilor dedicate aniversării nominalizate s-au încheiat la data de 23 noiembrie 2019, cu defășurarea Consiliului comun al Facultății de Drept a Universității din București și al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Ședința Consiliului comun a fost prezidată de Decanul Facultății de Drept din București, prof. dr. Flavius A. Baias. Delegația profesorilor de la Facultatea noastră a fost condusă de Decanul Facultății prof. dr. hab. Sergiu Brînza. Petrecerea Consiliilor comune ale Facultăților de Drept reprezintă deja o tradiție, ce datează din anul 2014, și are ca obiectiv consolidarea relațiilor de colaborare între cele două Facultăți. De această dată, dezbaterile în cadrul Consiliului comun au vizat subiecte refritoare la mobilitatea profesională și desfășurarea cercetărilor doctorale în cotutelă.

     Întreaga echipă a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova în mod iterativ transmite cordiale felicitări Facultății de Drept a Universității din București cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 160 ani, la care Facultatea omagiată continuă să se afle în avangarda învățământului juridic românesc. De asemenea, pe această cale, aducem repetate mulțumiri gazdei de la București pentru fidelitatea amiciției prin care contribuie la procesul de modernizare a învățământului juridic din Republica Moldova. 

 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2020 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.