Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / VIZITA STUDENȚILOR LA PENITENCIARUL nr.7 – RUSCA (pentru femei)
VIZITA STUDENȚILOR LA PENITENCIARUL nr.7 – RUSCA (pentru femei)
13.06.2022                   imprimare

La data de 13 iunie 2022, un grup de studenți ai Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, însoțiți de dna Mariana GRAMA, dr. în drept, conf. univ., Șefa Departamentului Drept penal și dna Alina ȘAVGA, dr. în drept, conf. univ., la Departamentul Drept penal, au efectuat o vizită de studiu la Penitenciarul nr.7 de la Rusca (pentru femei). Evenimentul s-a înscris în lista activităților organizate în cadrul acordurilor de colaborare, semnate între Facultatea de Drept a USM, Oficiul Avocatului Poporului și Agenția Națională a Penitenciarelor.

Penitenciarul nr.7 (Rusca) - amplasat în satul Rusca, r-ul Hînceşti, este un penitenciar pentru detenţia femeilor, care corespunde penitenciarului de tip închis. Suplimentar, în acesta funcţionează un sector de tip semiînchis pentru deţinerea condamnatelor majore de sex feminin, un sector de tip deschis pentru deţinerea condamnatelor majore de sex feminin, un sector pentru deţinerea condamnatelor minore de sex feminin, a femeilor gravide şi mamelor care au copii în vârstă de până la 3 ani. La moment, în cadrul penitenciarului sunt deținute 273 de condamnate.

Scopul vizitei a constat în aprofundarea cunoștințelor teoretice transmise studenților în aulele Facultății de Drept la disciplinile Drept penal, Criminologie și Drept execuțional penal cu o serie de implicări practice ce țin de locul executării pedepselor privative de libertate, condițiile de detenție și, în special, de procesul de resocializare și reintegrare a femeilor aflate în detenție etc.

Pe parcursul activității, studenții au fost familiarizați cu istoricul penitenciarului, au vizitat sectoarele de detenție, celulele deținutelor, biblioteca penitenciarului, biserica și camera de rugăciuni, centrul medical, sala de sport, camerele pentru întrevederi, zona de producere, au făcut cunoștință cu programele de reintegrare socială și consiliere psihologică a deținutelor.

Vizita de studiu efectuată a constituit un prilej de a consolida relațiile de parteneriat dintre Facultatea de Drept a USM, Agenția Națională a Penitenciarelor și Oficiul Avocatului Poporului prin deschidere pentru colaborare între mediul academic și profesioniștii din cadrul sistemului penitenciar.

Cu această ocazie, aducem sincere mulțumiri și ne exprimăm înalta considerațiune Directorului Penitenciarului - dlui Alexandru SUHOVICI și Ofițerului principal al Secției Reintegrare Sociala - dnei Verginia MUNTEANU pentru receptivitate și profesionalismul manifestat pe parcursul vizitei de informare.

 

Curiozități reținute de către studenți:

1. Actualmente în penitenciar este deținută o singură minoră - condamnată pentru un cumul de infracțiuni contra patrimoniului;

2. O parte considerabilă din femeile deținute sunt cu vârsta de peste 30 de ani, fiind condamnate pentru infracțiuni cu caracter violent (omor, vătămări etc.), săvârșite asupra persoanelor apropiate (soți, concubini, alți membri ai familiei);

3. Cea mai înaintată vârstă a condamnatei, aflată la moment în detenție - 74 de ani.

  Impresiile studenților:

Din primele clipe, ajunsă la penitenciar, m-au încercat niște emoții de nedescris. Când ajungi într-o astfel de instituție realizezi cât de prețioasă este libertatea. Directorul ne-a arătat această instituție în cele mai mici detalii. Am fost uimită de profesionalismul acestuia, dar și a lucrătorilor din cadrul penitenciarului. Am învățat multe lucruri, dar unul dintre cele mai importante, că schimbarea vine de la noi înșine, viața noastră se va schimba, atunci când noi ne vom schimba. Reeducarea deținutelor este foarte importantă, aici am rămas surprinsă de lucrările confecționate de către ele, de dorința acestora de a lucra, de a confecționa și de a crea!"

„Vizita la Penitenciarul nr.7 - Rusca, a fost o altă experiență importantă și utilă pentru noi, studenții la Facultatea de Drept, întrucât am avut ocazia să cunoaștem și reprezentantele sexului frumos care se află în conflict cu legea, însă sunt pe calea cea dreaptă datorită lucrului intensiv depus de către administrația penitenciarului."

Impresiile dupa vizita la Penitenciarul Rusca sunt foarte pozitive. În instituție este făcută reparație. Totul este în ordine. Deținutele arată bine, sunt deschise pentru comunicare. Sunt implementate programe pentru resocializarea deținutelor, ceea ce determină schimbări comportamentale necesare pentru integrarea lor ulterioara în societate. Sunt create condiții bune pentru creșterea copiilor, care trăiesc în penitenciar împreună cu mamele lor. Instituția reprezintă un exemplu pozitiv de funcționare a instituției penitenciare, în care sunt respectate drepturile omului."   

Deci, pot sā spun cā am rămas plăcut impresionată, deoarece credeam că situaţia din penitenciar este cu totul alta, eram încrezută că camerele au nişte condiţii rele aşa cum deseori se arăta pe la diferite emisiuni, însă condiţiile sunt foarte bune, dispun de tot ceea ce îşi doresc deținutele, însă în limitele disponibile: au posibilitatea de a munci, de a se încadra în diferite activităţi festive, de a practica sportul, de a învăţa să cânte la diferite instrumente muzicale, precum şi multe altele. Cel mai mult m-a impresionat mămica cu copilul, chiar dacă acest copil mic nu înţelege toată situaţia, el oricum este fericit şi îşi trăieşte copilăria din plin, având la dispoziţie tot ceea ce îşi doreşte. Mulţumesc mult celor care au avut acea idee de a ne organiza o vizită la Penitenciarul nr.7 Rusca."

In urma vizitei am rămas cu o impresie destul de bună, deoarece aveam așteptări în care condițiile asigurate în penitenciar sunt mult mai rele decât cele ce sunt de fapt. Doamnele au parte de o maximă reeducare, pentru că au posibilitatea de a lucra și de a studia. Au totul necesar pentru a se adapta la o viața normală și de a asigura un comportament decent în societate în urma executării termenului de pedeapsă stabilit. Vreau să aduc sincere mulțumiri și celor ce au organizat o astfel de vizită."

Astăzi am vizitat pentru prima dată Penitenciarul - Rusca, care într-adevăr a fost o experiență unică ce mi-a oferit oportunitatea de a-mi aprofunda cunoștințele teoretice din cadrul disciplinelor Drept penal, Criminologie și Drept execuțional penal. Timpul petrecut acolo mi-a oferit șansa de a vedea viața reală a deținutelor și să înțeleg că de fapt închisoarea reprezintă nu doar o pedeapsă fizică dar și una morală, care este una mult mai dureroasă, chiar și atunci când dispui de condiții bune cum ar fi ingienă în camere, sală de sport, un serviciu etc. Pe viitor, îndemn și ceilalți colegi să aplice pentru o astfel de vizită, iar eu le mulțumesc respectuos organizatorilor."  

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2022 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.