Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Competiţie de dezbateri publice în formatul Karl Popper: „Republica Moldova are capacitatea de a adera la Uniunea Europeană”
Competiţie de dezbateri publice în formatul Karl Popper: „Republica Moldova are capacitatea de a adera la Uniunea Europeană”
07.04.2015      1057             imprimare

Consiliul Studenţesc al Facultăţii de Drept (CSFD) a USM, Departamentul Academic, a organizat la data de 22 martie 2015 o nouă competiţie de dezbateri publice în formatul Karl Popper. Subiectul propus de către moderatorul dezbaterii, Nicoleta Iftodi (studentă în anul 2, filiera francofonă, preşedintele Departamentului Academic al CSFD), a fost o temă actuală din agenda politică a ţării noastre: „Republica Moldova are capacitatea de a adera la Uniunea Europeană".

La provocarea lansată de CSFD de a-şi demonstra abilităţile oratorice şi de a se impune prin discursuri bine structurate au răspuns mai mulţi studenţi ai Facultăţii, astfel încât au fost constituite 4 echipe. În prima rundă, prin tragere la sorţi, echipa Phoenix (Tatiana Balaban, Maxim Macovei, Alexandra Pînzaru) s-a confruntat cu echipa R.A.C.H.E.T.A. (Serafima Prodan, Cristian Melenciuc, Mihaela Căpăţînă), iar echipa Maximus (Valeriu Drăgălin, Dinu Plîngău, Veaceslav Zadacin) s-a confruntat cu Potatoes (Amanda Merkley, Emil Chichioi, Cristian Apostol). Presupunând reguli stricte şi timp limitat în care fiecare debater îşi prezintă poziţia, formatul de dezbateri Karl Popper a fost o adevărată descoperire pentru mai mulţi dintre participanţi. Totodată, arbitrilor nu le-a venit deloc uşor să selecteze echipele învingătoare în prima rundă.

În runda a doua, finală, s-au confruntat echipele R.A.C.H.E.T.A. şi Maximus. La o diferenţă foarte mică, echipa Maximus a ieşit învingătoare.

Competiţia a fost arbitrată de către Iulian Grimaţchi, doctorand la Goethe Universitat Frankfurt, Germania, şi de către Vadim Ţurcan, licenţiat al Universităţii Tehnice a Moldovei, ambii foşti debateri în competiţiile naţionale de dezbateri.

Un aport deosebit în organizarea acestui eveniment l-a avut decanul Facultăţii de Drept, dl prof. univ. dr. Sergiu Băieşu. Dânsul a salutat şi a încurajat petrecerea unor astfel de evenimente în cadrul Facultăţii, şi aceasta pentru a le permite studenţilor să-şi dezvolte abilităţile oratorice şi pentru a pune în discuţie subiecte de actualitate. De asemenea, dl Băieşu a participat la înmânarea diplomelor, premiindu-i adăugător pe debateri cu manuale de drept civil pentru prestaţia lor deosebită.

Prin această competiţie, CSFD a ţinut să-i sensibilizeze pe tinerii de la Facultatea de Drept că un jurist de performanţă este un jurist care posedă abilităţi foarte bune de exprimare, capabil totodată să pledeze cu convingere cauza care i-a fost încredinţată.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
Tel.: + 373 22 57 78 01 Fax: + 373 22 57 78 53 E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2018 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.
Total vizitatori: 678447  | Vizitatori ieri: 366 | azi: 258 | Online: 21