Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Echipa Facultăţii de Drept, USM, a obţinut locul I la Concursul Internaţional de Comunicări Ştiinţifice "Tudor Drăganu" din Târgu-Mureş
Echipa Facultăţii de Drept, USM, a obţinut locul I la Concursul Internaţional de Comunicări Ştiinţifice "Tudor Drăganu" din Târgu-Mureş
16.12.2015      1921             imprimare

În perioada 11 - 12 decembrie 2015, Nicoleta Iftodi şi Olga Buruiană, studente în grupa francofonă, Facultatea de Drept, USM, au participat la cea de-a XII-a ediţie a Concursului Internaţional de Comunicări Ştiinţifice "Tudor Drăganu", care a avut loc în Târgu-Mureş, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Departamentul Drept şi Administraţie Publică, Cercul Studenţesc de Drept Constituţional şi Administrativ "Tudor Drăganu" şi Asociaţia "Pro Iure".

Tema propusă pentru concurs de către comitetul de organizare a fost "Răspunderea juridică în dreptul public". Astfel s-au înscris participanţi din România, Republica Moldova, Ungaria şi Italia, iar la etapa orală au fost prezentate 12 lucrări ştiinţifice cu diverse subiecte ce s-au inclus în tema anunţată. Prezentările au avut loc în limba engleză şi limba franceză, în sala de conferinţe a hotelului "Continental" din Târgu-Mureş.

Reprezentantele Facultăţii de Drept a USM au prezentat o lucrare amplă despre "Răspunderea penală a persoanei juridice din Republica Moldova". În urma unei analize profunde a acestui subiect, studentele au venit şi cu propuneri de Lege ferenda, prin care au propus lărgirea spectrului de infracţiuni din Codul Penal al Republicii Moldova, pentru care este pasibilă de răspundere penală persoana juridică, precum şi includerea de noi pedepse pentru persoana juridică, cum ar fi munca neremunerată în folosul comunităţii sau publicarea/difuzarea sentinţei de condamnare. De asemenea, a fost propusă introducerea unui nou articol în Titlul VI al Codului de Procedură Penală al RM, similar cu cel din Codul de Procedură Penală din România, prin care să se stipuleze un şir de măsuri preventive, care ar înlătura pericolul eschivării persoanei juridice de la răspunderea penală, prin fuziune, divizare sau reducere a capitalului social, etc.

În urma realizării totalurilor concursului, studentele Nicoleta Iftodi şi Olga Buruiană s-au clasat pe locul I în acest concurs, obţinând Medalia "Tudor Drăganu" pentru excelenţă în domeniul dreptului. De asemenea, participantelor le-a fost oferită literatură juridică, iar lucrările acestora vor fi publicate în volumul sesiunii (CD cu ISSN). Festivitatea de premiere a avut loc la casa de cultură "Mihai Eminescu" din Târgu-Mureş, fiind succedată de un frumos concert de Crăciun organizat de către Asociaţiile "Tudor Drăganu", "Amicus" şi "Gaudeamus".

Ţinem să menţionăm că manifestarea se doreşte a fi o ocazie perfectă pentru a intensifica schimbul de idei şi cunoştinţe noi, de a stabili relaţii de prietenie şi colaborare academică între studenţii Uniunii Europene şi nu numai. De asemenea, evenimentul se doreşte a fi un bun prilej de a iniţia şi consolida legăturile educaţionale şi culturale dintre Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş şi alte universităţi din ţară şi străinătate, inclusiv cu Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept.

 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2019 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.