Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Concursul internaţional de Drept Internaţional Umanitar ”F. Martens”
Concursul internaţional de Drept Internaţional Umanitar ”F. Martens”
22.05.2017      1237             imprimare

 

În perioada 24-28 aprilie la Moscova s-a desfăşurat concursul internaţional de drept internaţional "F. Martens".

Republica Moldova a fost reprezentată la acest concurs de echipa Universităţii de Stat din Moldova având în componenţă studenţii Facultăţii de Drept: Balaban Tatiana, Leorda Vasile şi Doni Corneliu. La revenirea în ţară membrii echipei au relatat: "În cadrul acestui concurs, ne-au fost repartizate mai multe roluri, astfel am fost atât consultanţi juridici ai Ministerului apărării, dar şi membrii unei grupări teroriste. Astfel, trebuia să ne argumentăm poziţia prin prisma dreptului internaţional umanitar şi să ne comportăm cît mai realist. Acest concurs e unic în felul său, întrucât nu e o simplă simulare a situaţiei reale ci cere şi implicare emoţională. Mai mult, eram puşi în situaţia cînd trebuie să analizezi o speţă timp de 30 de minute, ca ulterior timp de o oră să participi la o adevărată "dezbatere" pe marginea acesteia. Juriul, care era format din specialişti din domeniu din toată lumea contribuiau activ la crearea unei stări foarte realiste, dar şi plină de dezbateri juridice. A fost foarte util să fim în diferite poziţii şi să învăţăm arta negocierii, întrucât, nu mereu e uşor să-ţi aperi interesele într-o sferă a dreptului prea puţin reglementată. Pe parcursul evenimentului, am cunoscut persoane interesante, cu o inteligenţă deosebită şi cunoştinţe vaste în domeniu, ceea ce ne motivează să perseverăm şi în continuare pe tărâmul dreptului internaţional umanitar."

Echipa Universităţii de Stat din Moldova a beneficiat de suportul financiar oferit de Delegaţia Comitetului Internaţional al Crucii Roşii din Moscova. Pregătirea echipei pentru Concursul internaţional de drept internaţional umanitar "F. Martens" a fost asigurată de Olga Dorul, doctor în drept, Departamentul Drept Internaţional şi European. 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
Tel.: + 373 69 38 00 68 E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2018 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.
Total vizitatori: 744855  | Vizitatori ieri: 552 | azi: 174 | Online: 32