Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Concursul internaţional de Drept Internaţional Umanitar ,,Jean-Pictet''
Concursul internaţional de Drept Internaţional Umanitar ,,Jean-Pictet''
22.05.2017      1834             imprimare

 

În perioada 18-25 martie 2017 în oraşul Borjomi, Georgia a avut loc ediţia 2017 a Concursului  internaţional de drept umanitar Jean-Pictet. În cadrul evenimentului au participat în jur de 150 de persoane din întreaga lume.

Concursul a durat o săptămână, pe parcursul căreia au avut loc mai multe activităţi aplicative prin care au fost abordate subiecte de Drept internaţional umanitar.

Competiţia este destinată studenţilor la drept, ştiinţe politice, militare, etc. Conceptul de bază fiind scoaterea dreptului din cărţi prin intermediul proceselor simulate. Competiţia permite juriului să evalueze echipele bazându-se pe cunoştinţele practice şi teoretice ale studenţilor în domeniul Dreptului internaţional umanitar.

În acest sens, în urma unei proceduri internaţionale de selecţie la care au aplicat în jur de 400 de persoane din întreaga lume, 3 dintre studenţii anului IV de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (Sanda Sandu, Marina Bzovîi, Ilie Bostan) au trecut cu brio etapele de selecţie şi au profitat de oportunitatea de a participa la un concurs internaţional de anvergură.

În cadrul Concursului Jean-Pictet au participat în calitate de juriu şi speaker reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, jurişti din cadrul Tribunalelor Internaţionale, Comitetul European pentru prevenirea torturii şi tratamentului inuman sau degradant, ambasadori,  etc.
Pe parcursul Concursului au fost abordate subiecte precum războiul cibernetic, statutul refugiaţilor, competenţele organizaţiilor internaţionale, suveranitatea statului, implicarea companiilor private militare şi de securitate, respectarea drepturilor omului.

Echipa Universităţii de Stat din Moldova a beneficiat de suportul financiar oferit de Delegaţia Comitetului Internaţional al Crucii Roşii din Moscova. Pregătirea echipei pentru Concursul internaţional de drept internaţional umanitar Jean-Pictet a fost asigurată de Valentin Roşca, doctor în drept, Departamentul Drept Internaţional şi European. 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2019 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.