Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Ateliere ştiinţifice şi masă rotundă sub egida organizatorică a Departamentului Drept Internaţional şi European din cadrul Facultăţii de Drept USM
Ateliere ştiinţifice şi masă rotundă sub egida organizatorică a Departamentului Drept Internaţional şi European din cadrul Facultăţii de Drept USM
25.05.2017      632             imprimare

 

     La data de 18 mai 2017, sub egida organizatorică a Departamentului Drept Internaţional şi European din cadrul Facultăţii de Drept USM, au fost desfăşurate două ateliere ştiinţifice şi o masă rotundă cu participarea studenţilor de la Ciclul I Licenţă şi Ciclul II Master Drept Internaţional din cadrul Facultăţii de Drept.

             Masa rotundă cu genericul "Protecţia drepturilor omului în timpul conflictelor armate" a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Centrul pentru drepturile omului şi justiţie internaţională" şi Cabinetul Avocatului „Roşca Valentin". În cadrul lucrărilor acesteia au participat studenţii Ciclului I (anul II, III şi IV), demonstrând un interes vădit pentru problema respectării drepturilor omului în timpul conflictelor armate, dar şi pentru evidenţierea lacunelor existente în domeniu.

    Scopul evenimentului a constat în implicarea activă a studenţilor Facultăţii de Drept  în cercetarea detaliată şi aprofundată a tematicii privind asigurarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în timpul conflictelor armate. Participanţii au avut posibilitatea de a pune în evidenţă interacţiunea dintre normele Dreptului internaţional umanitar şi Dreptul internaţional al drepturilor omului. O interacţiune indispensabilă în condiţiile în care chiar şi la început de sec. XXI încălcările grave ale Dreptului internaţional umanitar şi Dreptul internaţional al drepturilor omului sunt comune pentru orice conflict armat.

             La atelierul ştiinţific, intitulat "Valorile Uniunii Europene privite din perspectiva procesului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi menţinerii statutului de stat membru", activitatea căreia a fost sprijinită de Centrul de Armonizare a Legislaţiei (Ministerul Justiţiei al RM), au participat studenţii anului doi, care au demonstrat predilecţie pentru subiecte de interes actual, precum sunt: Cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii  Republicii  Moldova  cu  Uniunea  Europeană; Sustenabilitatea ecologică a planului de construcţie a 6 noi hidrocentrale pe râul Nistru; Îmbunătăţirea justiţiei Republicii Moldova prin prisma  obligaţiilor  din  Acordul de Asociere dintre RM şi UE; Dezvoltarea eco-turismului după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE etc. Studenţii au dat dovadă de o numeroasă participare, de implicare activă în discuţii, şi de o bună cunoaştere a celor mai recente evoluţii ale dialogului bilateral RM-UE, precum şi a problematicilor juridice întâlnite în perpetuarea parcursului european al Republicii Moldova.

             În final, la cel de al doilea atelier ştiinţific cu genericul " Armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele Uniunii Europene conform normelor internaţionale privind protecţia mediului" a adunat atât studenţii-masteranzi ai Departamentului Drept Internaţional şi European, cât şi experţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, ai Centrului de Armonizare a Legislaţiei, avocaţi, inclusiv reprezentanţi ai mediului academic.

În cadrul evenimentului participanţii au supus analizei o serie de tratate internaţionale importante, din domeniul mediului, la care Republica Moldova este parte, precum este Convenţia  privind  conservarea  vieţii  sălbatice  şi  habitatelor naturale din Europa (Berna, 1979), Convenţia privind peisajul european (Florenţa, 2000), etc. în sensul stabilirii mecanismelor necesare pentru crearea unui ghidaj în aplicarea corespunzătoare a prevederior celor din urmă, destinat membrilor societăţii cvile, juriştilor şi practicienilor în domeniu.

            Cele două ateliere ştiinţifice au avut drept scop celebrarea Zilei Europei.

            Departamentul Drept Internaţional şi European aduce cele mai sincere felicitări participanţilor pentru comunicările prezentate şi mulţumiri experţilor pentru sprijinirea bunei desfăşurări a evenimentelor ştiinţifice.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
Tel.: + 373 69 38 00 68 E-mail: decanatdrept@gmail.com
© 2018 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.
Total vizitatori: 744855  | Vizitatori ieri: 552 | azi: 174 | Online: 32