Prima   /  Infocentru   /  Noutăți / Studentul Facultății de Drept, Corneliu Doni, la stagiu de practică în Suedia
Studentul Facultății de Drept, Corneliu Doni, la stagiu de practică în Suedia
22.11.2018         

 

Experiența la un birou de avocați specializați în sfera arbitrajului internațional e un atu pentru cei care urmăresc să avanseze în acest domeniu. Corneliu Doni, student în anul IV, grupa anglofonă a Facultății de Drept a revenit recent dintr-un stagiu de practică din Suedia.

 Iată care sunt impresiile lui Corneliu după această experiență:

"Stagiul profesional l-am realizat la biroul de avocați NOVA din Stockholm. Am lucrat împreună cu managerul biroului care activează în calitate de avocat și arbitru în procese arbitrale internaționale. Datorită acestei experiențe am aflat despre mersul lucrului în acest domeniu de la o primă sursă. Timp de două săptămîni am lucrat împreună asupra unui dosar de rezonanță ce ține de recunoașterea și executarea în Suedia a unei hotărîri arbitrale emisă de un tribunal instituit sub auspiciile ICSID.

Al doilea caz din care am învățat, unul de rezonanță politică, e cu referire la corupție în investițiile internaționale. Deși ține mai puțin de sfera arbitrajului, am obținut un insight despre problemele cu care se confruntă investitorii internaționali și interferența geopoliticului în economie și justiție la nivel global. Am studiat și alte cazuri interesante pentru a-mi forma o imagine întregită despre cum funcționează arbitrajul.

În perioada stagiului am acumulat experiențe și cunoștințe despre modul de gestionare a unui dosar în arbitraj internațional, cercetarea jurisprudenței și doctrinei în domeniu, precum și formularea argumentelor în cadrul unui memorandum. Strategia și negocierile la fel au prezentat un interes deosebit. Am hotărît să realizez acest stagiu în Suedia pe motiv că e unul dintre statele cu cea mai bogată experiență în arbitraj. În perioada războiului rece, Stockholmul a fost forumul de soluționare a disputelor economice dintre Est și Vest, practică care rămîne valabilă într-o anumită măsură și pînă în zilele noastre.

Am depus tot efortul și diligența pentru a acumula cît mai multe cunoștințe și a utiliza cît mai productiv timpul la birou. Mi-a prins bine și experiența acumulată împreună cu echipa USM pentru Concursul de arbitraj internațional comercial VIS Moot Court. În acest context țin să recomand tuturor studenților care ar fi interesați de acest domeniu să aplice pentru a face parte din această echipă productivă cînd vor fi următoarele recrutări.

Swedish Institute a acoperit cheltuielile legate de stagiu pe care le-am suportat prin intermediul unui program de susținere a tinerilor din statele din regiunea Mării Negre și Parteneriatului Estic. "

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2020 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.