În perioada 9-12 iulie 2024, Georgia a fost gazda unui eveniment important dedicat integrării dimensiunii de gen în curriculumul facultăților de drept din regiune. Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului regional „Women’s Access to Justice: Implementing Council of Europe’s Gender Equality and Violence Against Women Standards”, o inițiativă coordonată pentru a promova standardele de egalitate de gen și a combate violența împotriva femeilor conform orientărilor Consiliului Europei.

Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a fost reprezentată de Dna Doina Cazacu, dr., conf. universitar, care a participat la evaluarea curriculum-urilor, potrivit formularului expediat de către Consiliul Europei.

Scopul principal al evenimentului a fost de a dezvolta și consolida strategii pentru integrarea dimensiunii de gen în curriculumul educațional al facultăților de drept.

Evenimentul a reunit cadre didactice din  facultăți de drept din Georgia, Armenia, Ucraina, Republica Moldova, experți în drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, promotori ai drepturilor femeilor care activează în domeniul egalității de gen. Acesta a fost o oportunitate pentru acești actori să colaboreze și să dezvolte soluții inovatoare pentru provocările comune întâmpinate în educația juridică.

Participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici, să analizeze provocările și să exploreze soluții pentru integrarea eficientă a tematicilor legate de gen în formarea profesională a viitorilor juriști.

Aducem sincere mulțumiri Consiliului Europei pentru această oportunitate, considerăm că dezvoltarea egalității de gen în curriculum disciplinelor predate la Facultatea de Drept reprezintă un pas important în alinierea standardelor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului, în general și a egalității de gen, în special.

Vizita de studiu organizată la Universitatea de Stat ILIA din Georgia, a reprezentat o bună oportunitate de a face schimb de experiență și de bune practici, având posibilitatea de a discuta cu profesori, studenți, dar și cu decanul Facultății de Drept, Dl George Pauashvili.

Reiterăm importanța consolidării capacităților instituțiilor educaționale de a aborda problemele de gen într-un mod informativ și inclusiv, iar pregătirea viitorilor profesioniști trebuie să fie axată pe egalitate, nediscriminare, respect față de demnitatea umană și cunoștințe vaste în domeniul drepturilor omului.

Published miercuri, 17 iulie 2024

Adresa

Contacte

Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved