În cadrul proiectului antidiscriminare al Consiliului Europei, implementat în Republica Moldova în colaborare cu Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN), a avut loc o vizită de lucru la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Scopul vizitei a fost explorarea oportunităților de colaborare pentru promovarea principiilor egalității și nediscriminării în învățământul superior.
Participanții au discutat despre fenomenul urii în societate, reglementat prin Codul Penal și Codul Contravențional, în urma modificărilor aduse prin Legea 111/2022, articolul 13421 CP. Mulți absolvenți ai facultăților de drept se alătură instituțiilor de aplicare a legii, unde au responsabilitatea de a proteja toate persoanele vulnerabile, indiferent de caracteristicile personale sau afilierile acestora.
Astfel, este esențial să se creeze un cadru educațional inclusiv și actualizat, care să răspundă nevoilor actuale și să promoveze atitudini nediscriminatorii în rândul viitorilor profesioniști.
Discuțiile au subliniat, de asemenea, rezultatele și concluziile principale ale proiectului Consiliului Europei privind promovarea egalității, nediscriminării și prevenirea infracțiunilor motivate de prejudecăți. Aproximativ 400 de ofițeri de poliție din peste 40 de inspectorate din Republica Moldova, împreună cu mediatori comunitari, asistenți sociali, actori cheie din administrația publică locală și reprezentanți ai ONG-urilor din patru raioane, au fost instruiți. În colaborare cu Academia „Ștefan cel Mare” și CIN, au fost introduse mai multe subiecte esențiale privind nediscriminarea în programul educațional.
În cei 65 de ani de la înființarea Facultății de Drept a Universității de Stat, un număr semnificativ de specialiști în justiție și intelectuali din Republica Moldova au fost formați. Decanul Facultății de Drept, Serghei Brînza, a reafirmat nivelul înalt de pregătire oferit de corpul didactic al facultății și interesul deosebit al studenților față de cele mai recente modificări legislative din domeniu.
Consiliul Europei, în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, pregătește următorul Plan de Acțiune pentru Republica Moldova pentru perioada 2025-2028, care se preconizează să înceapă în ianuarie anul viitor.
Această vizită face parte din proiectul Consiliului Europei „Consolidarea diversității și egalității în Republica Moldova”, implementat în cadrul Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru perioada 2021-2024 și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos și de proiectul Consiliului Europei „Promovarea nediscriminării în Republica Moldova”. De asemenea, proiectul este realizat în parteneriat cu Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare în cadrul inițiativei „Consolidarea sistemelor de sprijin pentru victimele infracțiunilor motivate de ură în Moldova”, implementată cu suportul Millennium Partners.