La 19 septembrie curent, conducerea Universității de Stat din Moldova, administrația Facultății de Drept și a Procuraturii Generale a Republicii Moldova au avut o întâlnire, unde au fost stabilite prioritățile de colaborare pentru următorii ani de studii.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Facultății de Drept și a fost prezidat de către Rectorul USM, dr., prof. univ., Igor Șarov, Procurorul general al Republicii Moldova, dl Ion Munteanu, Decanul Facultății de Drept a USM, prof. univ. dr. hab. Serghei Brînza și Adjuncții Procurorului general, dl Sergiu Russu și dl Sergiu Brigai. Au mai participat profesorii, doamna Rodica Ciobanu, membră a CSP, domnii Pavel Țurcanu și Oleg Televca, membri ai colegiului disciplinar al CSP, prodecanii, doamna Stela Botnaru și doamna Cristina Popovici, cadre didactice și studenți.

Întâlnirea a fost moderată de către Prodecanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Oleg Pantea, care a apreciat receptivitatea Procuraturii Generale, vizând inițiativa cooperării instituției cu mediul academic și a salutat prezența cadrelor didacice, a studenților, masteranzilor la reuniune.

Rectorul USM a salutat prezența participanților la întâlnire, a subliniat importanța colaborării între USM și organele procuraturii în contextul pregătirii și educării juridice a tinerei generații.

„Susținem aceste colaborări cu Procuratura Generală, care vor asigura legătura neîntreruptă între pregătirea teoretică și practică a celor care vor să devină juriști și, chiar procurori. Este important ca studenții/ masteranzii de la drept să aibă acces la activtatea practică a instituțiilor statului, în cazul nostru a Procuraturii Generale și subdiviziunilor teritoriale și specializate. Este necesară colaborarea dintre studenți și Procuratură, pentru a asigura pregătirea timpurie a unor specialiști profesioniști, a menționat domnul Igor Șarov.

În discursul său, Procurorul General a accentuat că a susținut invitația Facultății de Drept a USM și manifestă deschidere pentru îmbunătățirea procesului de studii la drept: „Ne dorim să atragem tinerii specialiști în cadrul organelor procuraturii, avem nevoie de procurori integri, corecți în misiunea de zi cu zi. De aceea, vreau să punem un accent deosebit pe educarea noii generații, chiar de pe băncile facultății. Odată ajunși în organele statului tinerii vor prezenta imaginea sistemului, astfel ne dorim să aducem un aport în pregătirea viitorilor practicieni. Studenții trebuie să beneficieze pe deplin de colabarea dată și să îmbine teoria cu practica”, a subliniat domnul Ion Munteanu.

Decanul Facultății de Drept a subliniat deschiderea conducerii Procuraturii Generale în dezvoltarea relațiilor de colaborare durabile cu facultatea: „Prin această ședință comună de astăzi ne dorim să creştem motivația pentru pregătirea teoretică şi practică a studenților, printr-o mai bună cunoaştere a viitoarei profesii de către aceştia. Să contribuim la pregătirea tinerilor absolvenți pentru piața muncii și prin dobândirea de experiență practică în perioada studiilor universitare”, a remarcat domnul Serghei Brînza.

În adresarea lor, Adjuncții Procurorului General au consemnat importanța întâlnirii, care pretinde să aducă rezultate pozitive atât pentru facultate, cât și pentru sectorul public. Domnii Adjuncți ai Procurorului General au accentuat necesitatea implicării studenților în latura practică, pentru  mai bună eficiență profesională în viitor. Dl Sergiu Russu și dl Sergiu Brigai au făcut o prezentare interesantă despre misiunea procurorilor în procesul de „urmăre penală și susținerea acuzării de stat”, iar studenții prezenți la eveniment au adresat întrebări la subiectul întâlnirii de astăzi, privind provocările sistemului Procuraturii, combaterea fenomenului corupției și necesitatea unor reforme în sistemul judiciar.

Amintim că, la 26 august 2024, a fost semnat un Acord de colaborare dintre USM și Procuratura Generală pe următoarele domenii de activitate:

  • organizarea instruirii studenților/ masteranzilor,
  • desfășurarea de cursuri, seminare metodice, conferințe și ateliere de lucru pe teme de interes comun, cu participarea reprezentanților cadrelor didactice,
  • pregătirea publicațiilor, articole și materiale legate de cercetarea în domeniul procuraturii,
  • schimbul de experiență la locul de muncă privind metodele și programele de studii,
  • dezvoltarea profesională a cadrelor didactice,
  • pregătirea absolvenților pentru piața muncii, prin dobândirea de experiență practică în perioada studiilor universitare.

Evenimentul de astăzi constituie o parte componentă a politicii strategice universitare și a facultății pe dimensiunea cooperării cu profesioniștii justiției, în consolidarea și creșterea prestigiului facultății, încrederii angajatorilor în calificarea viitorilor juriști.

Published joi, 19 septembrie 2024

Adresa

Contacte

Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved