La data de 5 decembrie 2024, a avut loc ședința comună a Consiliului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova și al Facultății de Drept a Universității din București. Evenimentul este organizat tradițional o dată în an.

În cadrul reuniunii au participat reprezentanți ai Consiliului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova și membri ai Consiliului Facultății de Drept a Universității din București. Ședința a fost prezidată de ambii decani, prof. univ., dr. hab., Sergiu Brînza și prof. univ., dr., Răzvan Dincă, iar în calitate de invitat special a fost prezent rectorul USM, dr., prof. univ. Igor Șarov.

Pentru prima dată, la Ședința Consiliilor reunite au participat și reprezentanții studenților din ambele facultăți.

Rectorul USM a menționat importanța acestor reuniuni pentru Facultatea de Drept a USM și Facultatea de Drept a Universității din București, or parteneriatele academice aduc plus valoare învățământului juridic național și internațional. „De-a lungul anilor am avut colaborări frumoase cu Universitatea din București, recent a fost semnat chiar un Acord de colaborare care prevede activități comune pe termen scurt și termen lung în beneficiul universităților, a cadrelor didactice de pe ambele maluri ale Prutului, dar și pentru studenți/ masteranzi/ doctoranzi”.

Pe parcursul evenimentului au fost abordate problemele cu care se confruntă Facultățile de Drept, au fost identificate soluții și perspective continuii de colaborare. Totodată, în contextul discuțiilor au fost apreciate rezultatele activităților de colaborare realizate de-a lungul timpului, printre care: scrierea și dezvoltarea proiectelor comune de cercetare științifică, mobilitățile cadrelor didactice, mobilitățile studențești, schimburile de cărți, manifestările științifice comune, colaborarea în cadrul revistelor de specialitate, etc.

Prof. univ., dr. hab. Serghei Brînza a menționat că modalitatea de pregătire a studenților, masteranzilor contemporani trebuie în permanență adaptată schimbărilor, or profesioniștii de astăzi au nevoie de cunoștințe transversale, interdisciplinare și general valabile indiferent de țară. Astfel, prin colaborarea celor două facultăți putem crea punți și oferi studenților noștri nu doar cunoștințe juridice de specialitate, dar și posibilitatea familiarizării lor cu sisteme de drept înrudite, și perspectiva încadrării în câmpul muncii. Parteneriatul dintre cele două facultăți merită a fi extinsă și mai mult prin stabilirea legăturilor de cooperare cu departamentele facultăților.

Întru continuarea cooperării celor două facultăți, prof.univ., dr. Răzvan Dincă a explicat necesitatea extinderii noastre pe segmentul programelor de master, iar această cooperare ar putea contribui la uniformizarea și armonizarea programelor de studii, dar în perspectivă și a cadrului de reglementare, a mulțumit organizatorilor pentru buna organizare și desfășurare a evenimentului.

DHC Flavius Baias a remarcat aniversarea unui deceniu de ședințe comune ale Consiliilor Facultăților de Drept, organizate la Chișinău și București.

În acest an, Facultatea de Drept a Universității din București marchiază 165 de ani de la fondare, iar Facultatea de Drept a USM este la a 65-a aniversare.

Profesorii de drept Nicolae Osmochescu și Alexandru Arseni au înaintat propunerea cooperării în domeniul studiilor doctorale, arătând că aceasta ar putea fi materializată prin elaborarea tezelor de doctorat în cotutelă, iar „logica formală” să devină disciplină obligatorie, pentru că viitorii judecători și procurori au nevoie impetuos de această disciplină. Propunerea a fost susținută de către reprezentanții delegațiilor din ambele state.

De asemenea, a fost apreciată colaborarea dintre Facultățile de Drept în contextul derulării Proiectului studențesc „Autostrada de Drept”, participarea anuală a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova la Hexagonul Facultăților de Drept. A fost remarcată și colaborarea dintre Departamentele de Drept privat ale celor două facultăți, indicându-se în special eforturile conjugate depuse la apariția lucrării traduse ”Projet de Code civil pour la Bessarabie – Proiect de Cod civil pentru Basarabia” – unde cele două facultăți au tradus și adaptat în limba româna textul original al ediției franceze din 1912.

România și Republica Moldova anul acesta au făcut un pas semnificativ în consolidarea cooperării științifice la nivel european prin lansarea programului comun de granturi de cercetare „Împreună mai puternici în spațiul european al cercetării”. Acest program ambițios are ca obiectiv alinierea cercetării din cele două țări la standardele și prioritățile Uniunii Europene, facilitând integrarea în rețelele de cercetare europene și promovând excelența științifică într-un context transnațional, inclusiv în domeniul cercetării juridice.

În final, reprezentanții ambelor Consilii au agreat continuarea cooperării și au stabilit că vor depune eforturi reciproce în vederea promovării ideilor comune, dar și dezvoltării unor proiecte bilaterale, devenind mai accesibil schimbul de experiență și bunele practici în învățământul superior, ceea ce va contribui la îmbunătățirea calității educației juridice oferite studenților/ masteranzilor/ doctoranzilor din Republica Moldova și România.

Published vineri, 6 decembrie 2024

Adresa

Contacte

Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved