În contextul ședinței Consiliilor reunite ale Facultății de Drept USM și Universității din București, la data de 5 decembrie 2024, în cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, a avut loc masa rotundă cu tema “Prezentul și viitorul educației juridice: inovație, digitalizare și colaborarea internațională”.
Evenimentul a avut drept scop consolidarea dialogului dintre mediul academic atât ai USM cât și ai Universității din București și promovarea unui dialog activ asupra modernizării educației juridice..
Masa rotundă a debutat cu un mesaj de salut din partea prodecanului Facultății de Drept dr. conf., Oleg Pantea, care alături de prodecanul Facultății de Drept a Universității din București, dr., conf. univ. Daniela Deteșeasnu, au moderat discuțiile.
Decanul Facultății de Drept ai Universității din București dr. prof. univ. Răzvan Dincă a inițiat sesiunea de discuții subliniind importanța cooperării academice internaționale și internaționalizarea educației juridice.
Dl Sergiu Băieșu, dr. prof. univ., Șeful Departamentului Drept Privat, a oferit o pespectivă valoroasă asupra necesității colaborării interuniversitară internațională și schimbului de bune practice, dezvoltării parteneriatelor strategice între universități, rolul proiectelor comune de cercetare și importanța mobilităților academice pentru studenți și profesori.
În aceeași ordine de idei, dna Carmen Achimescu, dr. conf. univ., a prezentat proiecte comune de cercetare și educație, evidențiind metodologia interdisciplinară ca bază pentru dezvoltarea profesională a juriștilor moderni.
În spiritul celor discutate, dna Natalia Gavrilenko, magistru, asist. univ., a subliniat importanța alfabetizării digitale pentru viitorii juriști și adaptarea curriculei juridice la nevoile pieței digitale.
O perspectivă asupra integrării „tool”-urilor bazate pe AI în învățământul universitar, pentru eficientizarea și personalizarea procesului de învățare a fost oferită de către dna Elena Lazăr, dr. conf. univ.
În armonie cu subiectul abordat, dl Dumitru Roman, dr. conf. univ., a discutat despre elaborarea și standardizarea metodologiilor pentru lucrările de licență și master, ca parte esențială a pregătirii academice.
Intervenția studenților în cadrul acestor discuții a debutat cu perspectiva dna Alexandra Guramba, președinta Asociației Studenților în Drept din România, care a adus în discuție adaptarea educației juridice la cerințele studenților în contextul digitalizării și globalizării. În cele din urmă, dl Cristi Luca, președintele Asociației Studenților în Drept din Republica Moldova, a abordat provocările și oportunitățile digitalizării în practica juridică.
La finele evenimentului, dl decan Serghei Brînza, dr. hab., prof. univ. a mulțumit participanților pentru discuții interesante și analiza complexă a problemelor impactului digitalizării asupra învățământului juridic din Republica Moldova și România.
Masa rotundă a inclus sesiuni de prezentare și discuții asupra importanței inovației tehnologice în educația juridică, subliniindu-se necesitatea unei cooperări internaționale mai ample și a unei curricule adaptate provocărilor contemporane. De asemenea, s-a accentuat importanța digitalizării nu doar ca instrument educațional, ci și ca fundament pentru creșterea competitivității viitorilor profesioniști în drept.