La 9 decembrie curent, conducerea Universității de Stat din Moldova, administrația Facultății de Drept și a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avut o întâlnire, unde au fost stabilite prioritățile de colaborare pentru următorii ani de studii.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul Facultății de Drept, unde părțile au semnat Acordul de colaborare între Universitatea de Stat din Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii și a fost prezidat de către rectorul USM, prof. univ. dr. Igor Șarov și președintele CSM, dl Sergiu Caraman.
Întâlnirea a fost moderată de către prodecanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Oleg Pantea, care a apreciat receptivitatea CSM vizând inițiativa cooperării instituției cu mediul academic și a salutat prezența studenților, masteranzilor și profesorilor la reuniune.
La deschidere, Rectorul USM, prof. univ. dr. Igor Șarov, a salutat participanții și a mulțumit președintelui CSM pentru că a acceptat continuarea colaborării cu USM, Facultatea de Drept. „Pentru noi sunt importante aceste colaborări cu autoritățile statului de diferite niveluri, ca să asigurăm studenților/ masteranzilor posibilitatea de a valorifica munca teoretică cu activitățile practice”.
La rândul său, Președintele CSM a accentuat că a recepționat pozitiv la invitația Facultății de Drept a USM și manifestă deschidere pentru îmbunătățirea procesului de studii la drept: „Vrem să atragem tinerii specialiști în cadrul instanțelor judecătorești. Avem nevoie de judecători integri și curajoși. De aceea, vreau să punem un accent deosebit pe educarea noii generații, chiar de pe băncile facultății”, a subliniat domnul Sergiu Caraman.
În discursul său, Decanul Facultății de Drept a valorificat deopotrivă deschiderea conducerii CSM în planul dezvoltării relațiilor de colaborare cu facultatea: „Prin această întâlnire ne dorim să creştem motivația pentru pregătirea teoretică şi practică a studenților, printr-o mai bună cunoaştere a viitoarei profesii de către aceştia. Să contribuim la pregătirea tinerilor absolvenți pentru piața muncii, prin dobândirea de experiență practică în perioada studiilor universitare”, a remarcat domnul Serghei Brînză.
Prof. univ., dr. hab. Alexandru Arseni a consemnat importanța întâlnirii, care pretinde să aducă rezultate pozitive atât pentru facultate, cât și pentru sectorul public. La nivel de facultate, domeniul instanțelor judecătorești se intersectează cu toate ramurile dreptului, prin urmare beneficiarii acordului vor dispune de oportunități varii de valorificare a acestuia.
La întâlnire au fost prezenți prodecanii facultății, profesori, masteranzi și studenți.
Studenții anului II, Alexandru Casco și Mădălina Mihai, au salutat eforturile facultății de extindere a colaborărilor cu profesioniștii, or, pe această cale, studenților li se deschid oportunități de a comunica direct cu viitorii angajatori, de a afla din primă sursă despre specificul activității profesionale, inclusiv despre provocările din domeniu. “Colaborarea universității, a facultății cu CSM ne va permite nouă studenților să aflăm mai detaliat despre atribuțiile judecătorilor, inclusiv va contribui la o mai vastă promovare a integrității în instanțele judecătorești. Vă dorim și ne dorim succese mari tuturor!” au conchis studenții.
Întâlnirea de astăzi se înscrie în politica strategică a universității și a facultății pe dimensiunea dezvoltării relațiilor de cooperare cu profesioniștii, întru consolidarea și creșterea prestigiului facultății, asigurarea încrederii angajatorilor în calificarea viitorilor specialiști, facilitarea accesului absolvenților de la drept pe piața muncii și realizarea performanței în educație și cercetare.