Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova prezintă studenților, chipurile portretizate a decanilor săi.
Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova prezintă studenților, chipurile portretizate a decanilor săi.
25.06.2021                   imprimare

 

Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și-a propus să inspire noile generații de tineri prin inaugurarea unei Galerii a Decanilor. Astfel, începând cu data de 9 iunie 2021 pe holurile Facultății de Drept a USM puteți admira portretele celor 12 decani care de-a lungul timpului au contribuit la fundamentarea Facultății de Drept a USM, dar și la formarea a 62 de generații de juriști. Astfel, în galeria înființată poți vedea portretele următorilor decani:

 

 • Gari Amerhanov, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1959-1962)
 • Alexei Santalov, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1962-1965)
 • Victor Petrov, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1965-1971)
 • Iurii Tiutekin, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1971-1973)
 • Vasile Iacovlev, doctor habilitat în drept, profesor universitar (Decan în perioada 1974-1977)
 • Victor Volcinschi, doctor în drept, profesor universitar (Decan în perioada 1977-1980)
 • Trofim Carpov, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1980-1985)
 • Tudor Roșca, doctor în drept, conferențiar universitar (Decan în perioada 1985-1990)
 • Iurie Sedlețchi, doctor în drept, profesor universitar (Decan în perioada 1991-2001)
 • Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar (Decan în perioada 2001-2012)
 • Sergiu Băieșu, doctor în drept, profesor universitar (Decan în perioada 2012-2018)
 • Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar (Decan din 2018- prezent)

Portretele au fost realizate de către Svetlana Brătescu, studentă a Facultății de Drept, care a încercat să prezinte prin desene naturiste chipurile decanilor Facultății de Drept și să scoată în evidență profilurile unor lideri incontestabili.

Galeria Decanilor Facultății de Drept a fost prezentată în cadrul unui eveniment public de inaugurare, la care au participat doi foști decani și anume: Dl. Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar și Dl. Sergiu Băieșu, doctor în drept, profesor universitar și actualul decan al Facultății de Drept, Dl. Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar.

Publicul prezent la festivitatea de inaugurare, dar și decanii prezenți la eveniment au salutat inițiativa administrației Facultății de Drept a USM și au menționat că această activitate este una care va ajuta tânără generație să cunoască trecutul istoric al Facultății de Drept a USM, dar și să-i determine spre cercetare și creștere profesională. În discursul său, Dl Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar a menționat că a rămas plăcut surprins de realizarea acestei inițiative și a încurajat administrația Facultății să continue eforturile de promovare a valorilor culturale și intelectuale ale facultății.

Potrivit decanilor prezenți la evenimentul de inaugurare, instituţia a fost mereu nucleul sistemului de drept din ţara noastră. Printre absolvenţii, dar şi profesorii facultății se numără semnatari ai Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, dar și participanți la elaborarea celor mai importante acte normative din țară. Mai mult, în prezent studenţii beneficiază de condiţii moderne de studii, cu săli de conferințe şi de simulare a proceselor de judecată, astfel încât să poată face față provocărilor ulterioare.

În cadrul evenimentului de inaugurare a fost remarcat aportul fiecărui decan al Facultății de Drept, și evidențiate momentele din activitatea acestora care s-au întipărit în memoria celor prezenți.  

Evenimentul a fost moderat de prodecanul Facultății de Drept, Dna Stela Botnaru, doctor în drept, conferențiar universitar, care a remarcat că prin respectiva activitate, discipolii și generații întregi de juriști aduc omagiu decanilor Facultății de Drept a USM.

Inițiativa lansării Galeriei Decanilor a fost salutată și de conducerea USM, reprezentată de Dna Prorector Otilia Dandara, doctor habilitat, profesor universitar, care a menționat că atunci când vorbim despre Universitatea de Stat din Moldova, remarcăm Facultatea de Drept în calitate de simbol al Universității, care prin activitatea de zi cu zi, prin colaborarea cu structurile din domeniu jurisprudenței, dar mai ales prin profesorii săi, formează imaginea acestei Universități. Astfel, Dna Prorector a  consemnat aportul deosebit al decanilor Facultății de Drept, nu doar pentru Facultate, dar și pentru întreaga comunitate a USM.

La fel, în cadrul evenimentului au luat cuvântul și reprezentanți ai Facultății de Drept, în persoana Dnei Elena Belei, doctor în drept, conferențiar universitar, Șef al Departamentului Drept Procedural, care a salutat organizarea evenimentului și a mulțumit pentru efortul depus în realizarea lui. La fel, Dna Elena Belei a menționat că decanii portretizați, reprezintă personalitățile de vază care şi-au adus aportul pentru ca această facultate să fie prima în ţară, să aibă o reputație impecabilă peste hotarele Republicii Moldova şi să educe în continuare generații de jurişti care să schimbe lumea spre bine.  

Ideea lansării Galeriei Decanilor a fost preluată din experiența universităților notorii de peste hotare. Prin lansarea unei astfel de inițiative, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova tinde să se înscrie în rândul instituțiilor superioare de învățământ care pun accent nu doar pe formarea noilor generații de juriști, dar și pe cultivarea și conservarea valorilor culturale și intelectuale deosebite.

Această galerie este un omagiu adus pentru toţi cei care au zidit o parte din ei în imaginea şi suflul acestei instituții, pentru cei care au oferit timpul şi energia pentru a forma noi generații de elită intelectuală. 

 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2021 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.