Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / INTERVIU CU DOMNUL ALEXANDRU ARSENI, PROFESOR UNIVERSITAR, DOCTOR HABILITAT ÎN DREPT, DEPUTAT ÎN PRIMUL PARLAMENT AL REPUBLICII MOLDOVA, ABSOLVENT AL USM
INTERVIU CU DOMNUL ALEXANDRU ARSENI, PROFESOR UNIVERSITAR, DOCTOR HABILITAT ÎN DREPT, DEPUTAT ÎN PRIMUL PARLAMENT AL REPUBLICII MOLDOVA, ABSOLVENT AL USM
21.07.2021                   imprimare

Alexandru Arseni: absolvent cu mențiune al Facultăţii Drept a Universităţii de Stat din Moldova, promoția 1982, doctor habilitat în drept, profesor universitar, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, autor al Declaraţiei Suveranităţii din 23 iunie 1990, a Legii cu privire la cetăţenie din 04 iunie 1991, al Paşaportului cetăţeniei R. Moldova şi Preşedintele comisiei pentru elaborarea şi editarea paşaportului, coautor al Declaraţiei de Independenţă din 27 august 1991, al Legii privind reabilitarea victimelor regimului totalitar-comunist și a Legii privind privatizarea spaţiului locativ, membru al comisiei pentru elaborarea proiectului Constituţiei, proiect adoptat în prima lectură de către Parlament la 23 martie 1993, membru al Comisiei pentru reforma constituțională şi elaborarea proiectului noii Constituţii din 2010. Decorat cu Medalia Meritul muncii (1982) și Meritul civic (1996), cu Ordinul de Onoare (2010) și Ordinul Republicii (2015) și Diploma Guvernului Republicii Moldova.

1) Tradițional, discipolii USM sunt cei care asigură piața muncii cu profesioniști, specialiști cu o înaltă pregătire academică. Care au fost oportunitățile Dvs. de angajare și cum v-ați acomodat necesităților practice ale profesiunii?

Practica de stat am realizat-o în aparatul Primăriei mun. Chişinău. După absolvire am fost repartizat la Primărie, inițial între lunile august-octombrie 1982 am deţinut funcţia de avocat şi şef al serviciului resurse umane al Direcţiei Construcţii Capitale. Din octombrie 1982 - până în octombrie 1986, am fost instructor în Secţia Organizatorică a Primăriei. Apoi, din octombrie 1986 până în mai 1990, am deţinut funcţia de şef-adjunct al Direcţiei Evidenţă şi repartizare a spaţiului locativ a Primăriei mun. Chişinău.

2) Performanța și excelența academică sunt apreciate și la mare căutare. Absolvirea USM-ului v-a marcat viața profesională?

Absolvirea Facultăţii de Drept a USM, graţie orelor şi metodologiei de predare a materiei şi ştiinţei juridice în ansamblu, precum şi a logicii şi filosofiei mi-au marcat întreaga viaţă în complexitatea ei, inclusiv şi pe cea profesională, științifică și practică.

3) Tinerețea și studenția sunt perioade absolut extraordinare, dinamice în viața unui om. Ce amintiri aveți Dumneavoastră din anii de studenție din cadrul Universității de Stat din Moldova?

Chiar dacă am făcut facultatea la vârsta de 25 de ani, fiind căsătorit şi cu doi copii mici, viața studențească şi acum îmi este plină şi marcată de amintiri pozitive. Din primele zile de studenţie m-am încadrat plenar în viaţa studenţească a grupei, în mijlocul colegilor mai tineri cu care am împărtăşit momente de bună amintire atât în procesul de studii, cât şi în cadrul detașamentelor de construcție şi la recoltarea roadei.

Respectiv, aceste amintiri se aştern pe temeiul grijii şi dragostei de familie: soție şi copii.

4) Studiile și formarea profesională se datorează iscusinței și măiestriei profesorilor. Care dintre aceștia și prin ce v-au marcat pe parcursul anilor de studenție?

Corpul didactico-profesoral al Facultăţii de Drept au reprezentat pentru mine un viu colectiv de personalităţi, fiecare cu specificul şi stilul său, dar toţi canalizaţi doar într-o singură direcţie: formarea unui jurist de calitate, dedicat plenar în serviciul de asigurare a drepturilor fundamentale ale omului pe bază ştiinţifică şi sinteza practicii. Aşa au fost şi au rămas fiecare în parte şi toţi împreună profesorii - dascălii mei, pentru ce le aduc cele mai alese şi calde mulțumiri.

5) Pasiunea pentru domeniul dreptului adaugă valoare pregătirii profesionale. De unde vine dragostea Dumneavoastră pentru această sferă de activitate?

Motivul de a face Facultatea de Drept a fost pasiunea de anchetator, detectiv. Însă după primul an de facultate, în baza disciplinelor din program (nu exclud şi practica de viaţă), m-a marcat anume dreptul constituţional, construcţia statală şi funcţionarea instituţiilor statului. Anume acest domeniu fundamental m-a luminat că această sferă de activitate îmi aparţine, o pricep, percep şi mai pot manifesta. Practica ulterioară a confirmat această opţiune la care ţin din tot sufletul.

6) Vă mai aduceți aminte de ce ați ales USM și cât de ușor a fost să fiți admis la studii?

Îmi amintesc cu drag. În timpul serviciului militar în termen s-a conturat viitoarea mea specialitate. La propunerea superiorilor de a face studii militare în domeniu, le-am preferat pe cele civile, la Universitatea de Stat din Chișinău, de acasă. Chiar dacă am acceptat, la insistența soției mele Anișoara să-mi fac studiile cu frecvență redusă, am fost totuși înmatriculat la studii cu frecvență la zi.

7) Ați devenit o personalitate notorie a țării noastre. Cum ați reușit să îmbinați studiile și să vă bucurați de tinerețe?

Am iubit-o cu dragoste pe nevasta mea Anişoara, precum şi pe copii: fiica şi feciorul, care au fost şi îmi sunt alături mereu. Studiile le-am făcut cu mare drag, acceptându-le ca pe un har Dumnezeiesc. Cercetarea mi-a plăcut şi ca analiză a vieţii, dar şi a ştiinţei. Toate acestea în ansamblul lor mă fac să fiu tânăr şi acum.

8) Studenții și absolvenții sunt barometrul performanțelor USM. Ce impresii aveţi despre Alma Mater în prezent?

Facultatea de Drept şi Universitatea în ansamblu au devenit pentru mine Alma Mater graţie muncii sincere şi profesioniste a profesorilor mei atât pe plan de studiu, cât şi pe plan al activităţii obşteşti. Acum eu mă străduiesc ca acest segment de Alma Mater, pe care îl păstrez şi în prezent, să-l transmit cu acurateţe actualilor studenţi.

9) În timpul de față, sistemul educațional din țară urmează un anume model care este concentrat doar pe dezvoltarea de competențe. La ce să apeleze tinerii pentru a găsi un echilibru între presiunea de a deveni un specialist necesar pe piața muncii și pasiunea pentru un anume domeniu, chiar dacă e mai puțin căutat, solicitat?

Practica vieții ne învață că doar „chemarea" internă, sufletească poate găsi soluţii şi echilibru între pasiunea pentru un anume domeniu al vieţii în raport cu piaţa muncii.

Studentul trebuie să se regăsească pe el însuşi, proces în care un rol aparte ne este destinat nouă, cadrelor didactice în procesul de studii atât prin metode ştiinţifice de comunicare, cât şi prin practica vieţii.

10) Din perspectiva experienței valoroase a activității Dvs., ce sfaturi le puteți da actualilor și viitorilor studenți pentru a-și construi reușit istoria vieții lor?

Demnitatea personală şi naţională să le fie în valoare supremă, iar lucrul şi profesia dobândită să fie făcute cu dragoste, din suflet şi prezentate în societate ca adevărate capodopere de artă.

11) USM împlinește anul acesta 75 de ani de la fondare. Ce mesaj vreți să transmiteți Almei Mater - Universitatea de Stat din Moldova?

„Casa părintească nu se vinde". Mulţumesc Bunului Dumnezeu că am făcut facultatea la Alma Mater - Universitatea de Stat! Faima pe care am dobândit-o să o transmitem viitoarelor generaţii prospere.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2021 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.