Prima   /  Infocentru   /  Evenimente / INTERVIU cu Decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Domnul Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar,decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și Medalia „Meritul Civic, absolvent al Facultății de Drept a USM
INTERVIU cu Decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Domnul Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar,decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și Medalia „Meritul Civic, absolvent al Facultății de Drept a USM
28.07.2021                   imprimare

1.   Tradițional, discipolii USM sunt cei care asigură piața muncii cu profesioniști, specialiști cu o înaltă pregătire academică. Care au fost oportunitățile Dvs. de angajare și cum v-ați acomodat necesităților practice ale profesiunii?

Am absolvit studiile de licență în 1991 la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Imediat după absolvire, în același an, am fost angajat în calitate de cadru didactic la Catedra Drept penal și Criminologie a Facultății de Drept a USM. În această postură am avansat pe următoarele trepte: lector universitar, conferențiar universitar, profesor universitar. În 1992 am susținut cu succes examenele de admitere la doctorantură și am fost recomandat ca să-mi urmez studiile de doctorat în România (conform acordului de colaborare existent între Republica Moldova și România). În 1998 am susținut teza de doctor în drept la Universitatea din București (România), iar în 2005 am susținut teza de doctor habilitat în drept la Universitatea de Stat din Moldova. Conducător al tezei de doctor și coordonator al tezei de doctor habilitat mi-a fost distinsul profesor universitar, doctor în drept, Costică Bulai, Șef al Catedrei Drept penal din cadrul Facultății de Drept a Universității din București. În ultimele două decenii am ocupat diferite funcții manageriale și decizionale: Șef al Catedrei Drept penal și Criminologie (2001-2015), Șef al Departamentului Drept penal (2015-2018), Decan al Facultății de Drept (din 2018-prezent).

După absolvire m-am adaptat destul de ușor la activitatea profesională. Dar nu pot să uit nici acum emoțiile pe care le-am avut când am pășit pentru prima dată în aulele universității în postura de cadru didactic: aveam doar 25 de ani. La 31 de ani am devenit avocat, activitate pe care am exercitat-o (concomitent cu cea de cadru didactic) până în anul 2012. Totuși, activitatea educațional-științifică mă reprezintă. Or, de cca 20 de ani renunț la alte activități, funcții și profesii exterioare. Sunt dedicat totalmente Universității.

2.     Performanța și excelența academică sunt apreciate și la mare căutare. Absolvirea USM-ului v-a marcat viața profesională?

Evident: în măsura în care am fost atras încă de pe vremea studenției pentru a rămâne să activez în calitate de lector la Universitatea de Stat din Moldova. La USM nu doar m-am format profesional, dar m-am (și) manifestat, m-am maturizat. De fapt, astăzi numele meu este asociat tocmai cu Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

3.     Tinerețea și studenția sunt perioade absolut extraordinare, dinamice în viața unui om. Ce amintiri aveți Dumneavoastră din anii de studenție din cadrul Universității de Stat din Moldova?

Păstrez doar amintiri frumoase din anii de studenție. Acestea sunt legate de aulele Universității, de căminele studențești, biblioteci, multe și de pe terenul activităților extra-universitare. Îmi aduc aminte că în vara anului 1987, după finisarea anului I de studii, am avut ocazia să merg la muncă în orașul Novîi Urengoy (Новый Уренгой), Rusia, ca membru al detașamentului studențesc, pe o perioadă de aproximativ două luni. Pentru munca realizată am fost remunerat binișor, acolo mi-am făcut prieteni, mi s-au deschis oportunități. Pe atunci mai exista o practică interesantă: bunăoară, în toamnă studenții erau atrași la muncă pe deal, perioadă în care puteam câștiga o sumă destul de semnificativă de bani. Important este și astăzi să încurajăm tinerii să se implice în diverse activități extracurriculare pe perioada studenției și chiar să contribuim prin crearea oportunităților de mobilitate, voluntariat, angajare a formabililor în câmpul muncii paralel cu studiile. Pe vremuri, când eram eu student și studiile se realizau numai  în regim de finanțare de la bugetul de stat, existau, totuși, posibilități de a face un ban concomitent cu studiile. Astăzi, însă, când studiile în mare parte se fac contra taxă, acestea fiind destul de costisitoare, posibilitățile tinerilor de a se angaja în câmpul muncii în paralel cu studiile sunt mult mai limitate.

Frumoasă a fost vremea studenției: perioada în care mi-am creat prietenii și care durează până astăzi. Mai mult, în căminul universitar (nr.16) în care am locuit am cunoscut-o pe domnișoara care mi-a devenit soție.

4.     Studiile și formarea profesională se datorează iscusinței și măiestriei profesorilor. Care dintre aceștia și prin ce v-au marcat pe parcursul anilor de studenție?

Toți profesorii  pe care i-am avut și-au lăsat amprenta asupra formării mele profesionale. Într-adevăr, Universitatea de Stat din Moldova se poate mândri cu cei mai buni profesori - personalități cu adevărat marcante pentru învățământul juridic.  Cu căldură îmi amintesc de dl Trofim Carpov, doctor în drept, conferențiar universitar, Șeful Catedrei Drept penal și Criminologie (în 1991), care a și insistat  să rămân să  activez ca lector la catedra pe care o conducea pe atunci. Același îndemn l-am primit și de la dl Tudor Negru, doctor în drept, conferențiar universitar, dar și de la dl  Victor Volcinschi, doctor în drept, profesor universitar. Dascăli valoroși și exemple de personalități marcante rămân a fi și dl Ivan Macari, doctor în drept, conferențiar universitar, dl Constantin Roșca, doctor în drept, conferențiar universitar.

5.     Pasiunea pentru domeniul dreptului adaugă valoare pregătirii profesionale. De unde vine pasiunea Dumneavoastră pentru drept?

Dragostea pentru drept vine încă din copilărie, de pe atunci visam să urmez același domeniu pe care l-a profesat și tatăl meu. Mult timp mă vedeam procuror. De altfel, la studiile juridice am fost recomandat de către Procuratura Generală, pentru ca ulterior, după absolvire, să revin să activez în organele procuraturii. Nu prea am crezut că voi activa în acest domeniu. Deseori m-am prins cu ideea că mai degrabă profesia educațională (în domeniul dreptului) m-a ales pe mine, decât eu pe ea. Cert este că dintr-o întâmplare fericită am ajuns pe tărâmul învățământului juridic. Și sunt convins că mă aflu la locul potrivit.

6.     Vă mai aduceți aminte de ce ați ales USM și cât de ușor a fost să fiți admis la studii?

La acea etapă era foarte dificil să devii student la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Eu  am depus documentele la această facultate imediat după absolvirea Școlii de cultură generală din satul Hârbovăț, Raionul Anenii Noi. Tot atunci m-am și confruntat cu primul obstacol: mi s-a refuzat admiterea la studii din considerentul că nu am îndeplinit serviciul militar. Așadar, din 1984 până în 1986 am fost încorporat în serviciul militar, pe care l-am îndeplinit în orașul Kiev (Ucraina). După demobilizare, în luna august a anului 1986, am depus din nou documentele pentru a fi admis la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și tocmai atunci am reușit să fiu înmatriculat la anul I de studii. În acea perioadă, la anul I erau constituite trei grupe de studenți (de cca 25 de persoane) cu predare în limba română și doua grupe de studenți cu predare în limba rusă. Eu mi-am făcut studiile în limba română. Mai țin minte că aproximativ 40% din studenții înscriși în grupele ruse erau  din alte țări (preponderent din Vietnam, țările africane).

7.     Ați devenit o personalitate notorie a țării noastre. Cum ați reușit să îmbinați studiile și să vă bucurați de tinerețe?

Am depus eforturi considerabile. Se întâmpla să nu dorm nopți întregi studiind dreptul. Conspectele mele erau solicitate de foarte mulți colegi pentru a învăța din ele, fiindcă pe atunci accesul la resurse bibliografice era foarte limitat. Pentru mine studiile au constituit o prioritate, celelalte activități încercam să le îmbin armonios cu procesul educațional ori să refuz de ele dacă se arătau a fi în detrimentul studiilor. A fost și greu, dar și frumos. Cert este că, pe atunci, dacă depuneai eforturi, ți se deschideau oportunități frumoase de dezvoltare și afirmare: atât la etapa studiilor, cât și la etapa inserției pe piața muncii.

8.     Studenții/absolvenții sunt barometrul performanțelor USM. Ce impresii aveţi despre Alma Mater în prezent?

Universitatea de Stat din Moldova este una dintre cele mai bune instituții de învățământ superior din Republica Moldova - poziție determinată, în special, de aportul tuturor generațiilor de cadre profesoral-didactice care au activat pe parcursul anilor, precum și al miilor de absolvenți, care prin prestația profesională înaltă și rezultatele obținute au contribuit la consolidarea prestigiului USM.

Vreau să cred că în anii următori Universitatea de Stat din Moldova va fi bine poziționată într-o lume caracterizată de globalizare, restructurare a valorilor, digitalizare, volatilitate a cunoașterii, dezvoltare rapidă a științei și tehnologiei. Va deveni mult mai vizibilă pe arena internațională și se va poziționa cu fermitate pe traseul progresului, astfel încât să corespundă în totalitate exigențelor vremii.

Formula succesului este evidentă - valorificarea avantajelor competitive ale Universității de Stat din Moldova: profesionalismul și reputația membrilor comunității academice; diversitatea și unicitatea Universității; excelența în cercetare și predare; studenți motivați; absolvenți de elită; patrimoniu vast; poziție geografică favorabilă.

Raportându-mă la Facultatea de Drept a USM, am mai spus și mai repet și cu această ocazie: „ Nu vom greși apreciind absolvenții Facultății de Drept a USM ca fiind cu adevărat bine pregătiți pentru piața muncii. Or, acesta este feedback-ul general al angajatorilor. Bineînțeles, în acest plan, comportă însemnătate reușitele studentului, perseverența și responsabilitatea lui, modul în care s-a manifestat în cadrul studiilor. Mulți dintre studenți se angajează ori fac voluntariat la firme reputate de avocatură încă din anul III- IV de studii; alții se implică în proiecte de cercetare, colaborează cu organizații neguvernamentale. Nu există impedimente în realizarea profesională eficientă după finalizarea Ciclului I de studii și, cu atât mai mult, după finalizarea Ciclului II la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova".

9.     În timpul de față, sistemul educațional din țară urmează un anume model care este concentrat doar pe dezvoltarea de competențe. La ce să apeleze tinerii pentru a găsi un echilibru între presiunea de a deveni un specialist necesar pe piața muncii și pasiunea pentru un anume domeniu, chiar dacă e mai puțin căutat, solicitat?

Cred că este important ca tinerii să aleagă domeniul care le place. Este demonstrat că atunci când îți place ceea ce faci randamentul profesional este unul înalt. Regretabil este faptul că la etapa absolvirii liceului mulți tineri încă nu cunosc ce le place. Unii ajung din întâmplare să studieze în anumite domenii și se dovedește a fi o întâmplare fericită, alții însă, în mod regretabil, nu reușesc să se regăsească în domeniul selectat și fie eșuează la etapa studiilor, fie la etapa inserției pe piața muncii. În continuare, cred că trebuie intensificate relațiile de colaborare a instituțiilor de învățământ superior cu cele de învățământ secundar (licee - în special), în special în planul promovării ofertelor educaționale/organizării sesiunilor de ghidare a tinerilor în selectarea domeniului de studiu. Recomandabile sunt și organizarea în licee a seminarelor/sesiunilor de evaluare vocațională.

10.   Din perspectiva experienței valoroase a activității Dvs. ce sfaturi le puteți da studenților actuali, viitorilor studenți, pentru a-și construi reușit istoria vieții lor?

Actualilor studenți le doresc să depună eforturi perseverente pe tărâmul educațional, să profite de oportunitățile pe care le oferă Universitatea de Stat din Moldova, dar să și exploreze activități de voluntariat, mobilități etc. Viitorilor studenți le doresc chibzuință și responsabilitate în selectarea domeniului de studii care va deveni mai târziu și domeniul lor profesional.

Dragi tineri, nu ezitați niciodată să manifestați spirit de inițiativă și curaj. Nu trebuie să vă fie frică să explorați, să descoperiți, să avansați. Să vă autolansaţi.

Generaţia dumneavoastră,  în comparație cu generația mea, este o generaţie favorizată. Cei care fac parte din generaţia mea, nu au dispus de posibilităţile pe care  le aveţi astăzi dumneavoastră. Pe atunci, nici nu ne gândeam că progresul tehnico-științific va atinge astfel de înălțimi. Noi am fost educaţi în spiritul îndeplinirii cu exactitate a indicațiilor celor superiori, iar dumneavoastră sunteți încurajați să vă afirmați liber prin gândire și chiar să participați la luarea deciziilor de interes comun pentru Universitate.

Astăzi, posibilitățile de a avea acces la informație și de a studia sunt enorme. De aceea, vă îndemn să vă îmbogățiți cunoștințele prin studierea profundă a disciplinelor de studii din diverse surse, căutarea adevărului științific, dar și prin implicarea dumneavoastră în diverse proiecte, programe de schimb de experiență, activități extracurriculare, valorificând în acest scop toate resursele existente.

11.   USM împlinește anul acesta 75 de ani de la fondare. Ce mesaj de felicitare vreți să transmiteți Almei Mater - Universitatea de Stat din Moldova?

La ceas aniversar, doresc întregii comunități academice noi succese în dezvoltarea pe treptele calității la Universitatea de Stat din Moldova!

Vivat, Crescat; Floreat Alma Mater - Universitatea de Stat din Moldova! 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 

              

Testimonials

Dreptul este un legamânt trainic de pace între oameni. Ceea ce este juridic este si pacific, chiar daca moralmente e evident injust. Francesco Orestano

Nu-ți depăși niciodată drepturile, și ele vor deveni curând nelimitate. Jean-Jacques Rousseau

Justiția e ca aritmetica, unde, dacă lipsește verificarea, nu se poate afirma că a fost exact calculul. Giuseppe Rovani

 
Date de contact str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2
Chișinău, MD-2009
Republica Moldova
E-mail: decanatdrept@gmail.com
Web-Stat site statistics
© 2021 Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Toate drepturile rezervate.